Carti despre ceai


Am gasit pe piata romaneasca cateva carti foarte interesante despre ceai. De fapt am gasit doar doua dar cred ca mai sunt si altele.

datina ceaiului

Prima este “Datina ceaiului” de Lam Kam Chuen. Autorul este un maestru renumit pentru cartile sale in domeniul Feng Shui si Qi Gong (Chi Cung). M-a impresionat placut prin faptul ca este plina de fotografii explicative. Iata in continuare o scurta descriere a cartii preluata de pe siteul magazinului care o vinde:

Descrierea titlului Datina Ceaiului:

Ceaiul este una dintre cele mai populare si revigorante bauturi din lume, dar v-ati gandit vreodata la istoria din spatele unei cesti de ceai sau la modul in care planta a fost crescuta si ceaiul a fost pregatit?

In “Datina ceaiului”, maestrul Lam reinvie legendele din jurul acestei stravechi, renumite bauturi chinezesti, aratandu-ne cine a descoperit ceaiul, cum si-au dobandit numele diferitele varietati de ceai si cum s-a raspandit cultura ceaiului in intreaga lume. El explica si complicatul proces al cultivarii diverselor soiuri de ceai si al pregatirii frunzelor pentru infuzie.

Desi numeroase varietati de ceai sunt inca pregatite in modul traditional, maniera in care bem ceaiul s-a schimbat substantial – in lumea ocupata de azi, majoritatea oamnilor isi beau ceaiul pe fuga si putini sesizeaza daca e un ceai banal, produs in masa, sau un amestec de calitate cu o aroma unica. Maestrul Lam reinvie “datina ceaiului” si va poarta pas cu pas prin ceremonia chinezeasca corespunzatoare, de la alegerea serviciului de ceai si incalzirea apei pana la servirea si savurarea ceaiului ales.

* Redescoperiti arta simpla a relaxarii in fata unei cesti de ceai.
* Invatati sa puneti in practica ceremonia traditionala ca sa obtineti cel mai bun ceai si ca sa va schimbati pentru totdeauna impresia despre acesta.
* Descoperiti gusturile subtile si aromele delicate ale diferitelor ceaiuri.
* Urmariti pasionanta istorie a ceaiului din 2700 i.Hr. pana azi.
* Descoperiti proprietatile curative ale ceaiului puse in lumina de cercetarile stiintifice actuale.
* Tratati bolile comune cu una dintre cele 20 de retete traditionale de ceai.

carteaceaiului

Urmatoarea carte pe care am gasit-o este “Cartea ceaiului” de Okakura Kakuzo. Postez in continuare o parte din descrierea gasite pe siteul editurii:

Ce mai este astazi ceaiul? O fiertura, un decoct suspect? Un produs pe care il cumparam ambalat frumos si care e doldora de coloranti? Niste frunze uscate? Ceva ce se poate cumpara de la un “dozator” de… cafea? Bautura preferata a intelectualilor fandositi? Chiar asa, ce este ceaiul? Acel ceva ce se comercializeaza la Carturesti?…

Adevarul este ca noi, “intelectualii” (cine mai poate folosi astazi acest cuvant atat de siluit si prafuit fara un cat de mic sentiment al penibilului?), ne entuziasmam intodeauna cand vine vorba de ceai. Daca pe cheiurile Senei cafeneaua e fieful filosofilor, literatilor si filfizonilor deopotriva, daca in landurile nemtesti pana si Heidegger mergea cu studentii la berarie, pe malurile Dambovitei, intelectualii, un fel de capre negre de asfalt, se refugiaza in ceainarii. Dar de ce ar fi ceaiul mai nobil decat cafeaua? Poate ca unul dintre raspunsuri ar fi ca nu gasim nici o carte despre “arta cafelei”, in timp ce carti despre “arta ceaiului” au fost scrise inainte sa fie macar descoperita cafeaua…

Sunt sigur ca exista si alte carti despre arta ceaiului, cu prima ocazie cu care le cumpar le pun pe blog :)

About these ads

6 Comments

  1. Mi-ai trezit interesul pentru aceste doua carti, ma bucur ca au fost traduse si publicate. Desi nu ma pricep in arta pregatirii ceaiului sunt curios si doritor de a ma instrui.

    Răspunde

  2. Revin Le-am cumparat pe amandoua, sunt complementare Datina ceaiului este mai moderna si mai practica (explicatii concrete, exemple, clasificari, poze sa inteleaga toata lumea). iar Cartea ceaiului este mai filosofica, mai profunda. Deocamdata doar le-am rasfoit sa vad cam ce contin, insa dupa ce le voi fi citit o sa postez ceva.

    Răspunde

  3. Personal, nu vă recomand traducerea de la Nemira. Dacă vreţi ca experienţa lecturii să fie una mai intensă şi, de ce nu, autentică, citiţi traducerea oferită de Editura Cartier. De ce? Vă las să aflaţi singuri.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s