Tie Guan Yin


Tie Guan Yin este unul dintre ceaiurile favorite. Un ceai incarcat de mister cu o aroma deosebit de complexa. In general se considera ca face parte din categoria ceaiurilor Oolong dar unii maestrii ai ceaiului il considera un tip de ceai individual. Ceea ce face ca acest ceai sa fie foarte apreciat, printre alte calitati, este misterul legendei care il insoteste. Exista doua legende legate de acest ceai. Legenda Wei si legenda Wang.

Legenda Wei spune ca in zona  Anxi din provincia Fujian exista un templu aproape in ruine. In interioarul acestui templu se gasea o statuie din metal ce o infatisa pe Guan Yin, zeita compasiunii. In acea  zona avea domeniiile un fermier ce se plimba zilnic prin fata templului si observa cum acesta se degradeaza treptat. Neavand mijloacele necesare pentru a reface templul fermierul hotari ca macar sa faca curat in interior si sa aprinda tamaie. A continuat sa faca curat si sa aprinda tamaie in templu de doua ori pe luna. Intr-o noapte, in timpul visului, a aparut Guan Yin care l-a indrumat sa caute in spatele templului o pestera in care o sa gaseasca o comoara. Acea comoara o poate tine pentru el si o putea impartii cu altii. Mergand in pestera a gasit o singura mladita si a plantat-o pe domeniul sau. Aceasta mladita a crescut intr-un arbust foarte mare din care a fost facut ceai. El a vandut ceaiul si a ajuns foarte prosper avand acum suficiente resurse pentru a reface templul daramat. Legenda Wang spune ca un savant pe nume Wang a descoperit, din intamplare, acest ceai sub stanca Guan Yin in Xiping. El a cultivat noul arbust in satul sau. Atunc cand inparatul Qianlong al 6-lea a vizitat satul a primit in dar acest ceai. Fiind deosebit de incantat de calitatile sale a hotarat ca acest ceai sa se numeasca Tie Guan Yin, dupa locul in care a fost descoperit.

Exist numeroase legende ce insotesc acest ceai, acestea fiind cele mai aspandite. Dincolo de legenda exista o certitudine a calitatilor deosebite ale acestui ceai

Tipuri de Tie Guan Yin:

dupa timpul de prajire (coacere)

Jade Tie Guan Yin (usor prajit, cu o aroma florala puternica. Foarte asemanator la gust cu ceaiul oolong verde)

Tie Guan Yin puternic prajit (cu o aroma deosebit de complexa, fara buchet floral)

– Tie Guan Yin prajit moderat

dupa timpul de recoltare:

– Tie Guan Yin de primavara – se considera ca are cea mai buna calitate

– Tie Guan Yin de toamna – cu o aroma foarte puternica dar cu un gust mai putin complex

– Tie Guan Yin de vara – este considerat un ceai de calitate inferioara

– Tie Guan Yin de iarna – recolta de iarna este foarte scazuta

Tie Guan Yin ramane in continuare pe lista ceaiurilor complexe, savurat cu mare placere si incantare, un ceai pentru momente de meditatie si calm.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Tie Guan Yin&8221;

  1. Am primit in dar acest ceai de la o persoana care l-a cumparat din China. Pentru ca pe punga scrie numai in chineza nu prea stiu cum se prepara. Ce cantitate ar trebui sa pun la 1L de apa, cate minute dureaza infuzia etc.. Ma puteti ajuta?

  2. Este important sa stii ce tip de ceai este. Pentru fiecare tip de ceai se folosesc timpi de infuzare diferiti, dupa cum si temperatura este diferita. Poti sa experimentezi … Pentru asta ai nevoie si de un ceainic potrivit. Iti recomand o temperatura medie de 80 grade C si un tinp de infuzare de 2 minute. Poti sa cresti gradat timpul de infuzare dar sa pastrezi temperatura constanta.
    Succes! si astept sa-mi spui cum a fost 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s