Preparare ceainic – Zhu Ni Yixing


Preparare ceainic – Zhu Ni Yixing

Atunci cand achizitionati un ceainic nou (din argila de Yixing) este important sa il preparati (formatati, etc …) astfel incat sa puteti obtine cea mai buna aroma si gust in urma infuziilor facute in el. Argila de Yixing are ca si calitatea o mare capacitate de absorbtie, fiind poroasa. Astfel aroma ceaiului intra in peretii ceainicului si influenteaza gustul infuziilor viitoare. De aceea este important sa folositi un astfel de ceainic numai pentru un singur tip de ceai. Daca in acelasasi ceainic folositi mai multe tipuri de ceai aroma si gustul se amesteca influentand negativ caltatea infuziilor.

Exista mai multe tipuri de preparare a ceainicelor. Probabil cel mai simplu mod este de a tine ceainicul timp de 24 de ore cu o infuzie foarte concentarata din ceaiul dedicat. Asta inseamna ca am stabilit exact ce tip de ceai folosim pentru ceainic, facem o infuzie foarte concentrata din acest ceai, si lasam ceainicul sa absorba esenta aromata a ceaiului timp de 24 de ore.O alta metoda este aceea de a scufunda ceainicul intrun vas in care se pune infuzia concentrata de ceai impreuna cu frunzele. Puteti lasa cainicul in acest fel timp de 24 de ore. Procersul este similar metodei de mai sus der, in acest caz, esenta aromata a ceaiului penetreaza peretii ceainicului si din exterior.

Am folosit aceste metode pentru a prepara un nou ceainic (Zhu Ni) dedicat pentru Pu erh verde. Pentru acest ceainic am folosit un Pu erh verde din 2007 (1974 – The Best Year, Mengku Tea Factory). Am folosit aprozimativ 8 gr de ceai preparand ceainicul prin cele doua metode.

3 gânduri despre &8222;Preparare ceainic – Zhu Ni Yixing&8221;

  1. Grozav, acum am mai aflat cateva detalii despre „breaking-in” al unui yixing. Ramane in schimb problema de a face rost de unul. In toata Romania pana acum am gasit unul singur, la licitatie pe okazii, folosit si fara istoric. Cum intentionez sa-l folosesc macar o viata, daca nu si pe taramul de dincolo (in caz ca gasesc Pai Mu Tan sa-l fierb la cazanul cu smoala), prefer sa-l vad inainte. Unde pot gasi pe rafturi? Tu de unde le procuri?

  2. Pai in Romania nu cred ca ai sanse sa gasesti asemenea ceainice, eu le cumpar de la magazine online. Am pus si pe blog adresa unuia din Ungaria: http://www.teautja.hu
    … sper sa te descurci cu traducerea (aici te ajuta mult google translate)
    Mai gasesti si la magazine online din China. Daca te pasioneaza suficient de mult acest subiect ma poti contacta si discutam in detaliu.
    Succes!

  3. Buna seara! Sunt in cautarea unui ceainic yixing pentru gonfu-cha si as vrea sa stiu cum pot sa-l verific daca e autentic.Am vazut la cineva acasa doua ceainice de 100-120 ml foarte bine facute si as vrea sa le cumpar insa persoana care le are nu se pricepe deloc si nu stiu ce sa verific la ele exact.Ca utilitate curg bine,au sita facuta din aceeasi ceramica la baza gatului si sunt foarte fin lucrate.Ajutati-ma cu ceva informatii.Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s