Gong Fu Cha

Gong Fu se traduce ca fiind „maestrie” sau „indemanare”. Astfel, Gong Fu Cha se poate traduce ca fiind maestria, sau abilitatea, de a indeplini „ritualul” servirii ceaiului.

Pentru acest lucru aveti nevoie, in principal, de cateva elemente esentiale:

 

VESELA si instrumente

1. Un vas (gaiwan) sau un ceainic (recomandat YiXing) ,

2.  O cupa sau o ceasca,

3. Un vas special in care sa puneti ceaiul inainte de a fi servit in ceasca

4. Un prosop absorbant

Daca folositi vase din portelan puteti sa va bucurati de aroama ceaiului fare alte interferente de gust. Folosind vase din ceramica semiporoasa gustul devine complex,  fiind recomandat sa se foloseasca acelasi ceainic pentru acelasi tip de ceai. Alte elemente ce fac ca Ceremonia Ceaiului sa se apropie de traditia orientala sunt: masa de ceai, setul de instrumente speciale servirii ceaiului, cana electrica sau ceainicul special dedicat apei calde.

 

INGREDIENTELE

1. Ceaiul. Aproape orice tip de ceai poate fi preparat in maniera Gong Fu.

2. Apa. Este reconandat sa folositi apa plata, apa filtrata sau apa de izvor.

3. Focul. Este foarte important sa adaptati tempratura apei functie de tipul de ceai pe care il folositi. O temperatura prea ridicata poate sa „arda” ceaiul, acesta devenind amar. In general, se poate folosii o metoda simpla: aduceti apa la punctul de fierbere dupa care o lasati 3-5 minute sa se raceasca.

 

PREINCALZIREA

Un element deosebit de important este preincalzirea veselei. In acest mod eliminati riscul degradarii gustului ceaiului. Preincalzirea necesita umplerea ceainicului si a cupelor cu apa calda, fara a pune, in prealabil, ceaiul in ele. Aceasta manevra asigura un mediu cald si „prietenos” frunzelor de ceai.

In cazul unoar anumitor tipuri de ceai este necesara o „spalare” prealabila. Asta inseamna ca prima infuzie nu se foloseste, ea fiind aruncata. Acest lucru are doua beneficii majore: spala frunzele de ceai de posibile impuritati si le incalzeste, astfel ca ele pot oferii o aroma mai bogata.

 

INFUZAREA

In aceasta etapa se intalnesc toate elementele precedente: folosinduse ceainicul sau gaiwanul, frunzele de ceai si  apa fiarta. Mgia transformarii apei in ceai se implineste. Daca au fost indeplinite toate conditiile cerute in functie de tipul de ceai, temperatura apei si timpul de infuzare aveti sansa sa va bucurati de un ceai de calitate.

 

SAVURAREA

Acum este momentul de relaxare si placere oferit de savurarea ceailui.

 

Arta ceaiului are nenumarate amanunte si detalii, tot ceea ce am descris mai sus nefiind altceva decat o sumara trecere in revista a unei intregi ceremonii. Insa si aceste repere pot fi de un real ajutor celui ce face primii pasi in aceasta minunta lume.

Va doresc succes!

Un gând despre &8222;Gong Fu Cha&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s