Ceai galben

Ceaiul galben este o categorie individuala de ceai, la fel cum este si ceaiul verde sau negru. Ceaiul galben este considerat un ceai rar, asta din cauza procesului elaborat de obtinere. De asemenea el este produs doar in China, numai in aceasta tara fiind cunoscut procesul prin care este produs. Procesul de fabricatie implica atentia constanta asupra ceaiului astfel acesta sa oxideze in conditii optime. Acest proces nu poate fi obtinut cu ajutorul masinilor, doar un maestru poate spune cand procesul este terminat, in functie de culoarea afrunzelor si de mirosul lor. In China sunt cunoscute numai patru tipuri deosebite de ceai galben. Dintre cele patru numai doua se servesc in maniera traditionala si sunt considerate ceaiuri galbene. Celelalte sunt de multe ori confundate cu ceaiurile galbene fiind, de fapt, ceaiuri verzi.

Nu exista mari cantitati de ceai galben pe piata. Aceasta deoarece tehnica prin care se obtine acest ceai este deosebit de grea si elaborata. Un alt motiv este acela ca ceaiul galben are nevoie de un timp foarte indelungat de obtinere. Mai exista un motiv ce tine de culoarea frunzelor de ceai. Frunzele ceaiului galben au uneori o nuanta usor galben/maroniu ceea ce poate faca ca acesta sa fie mai putin apreciat de catre necunoscatori. In general se considera ca un ceai este mai calitativ cu cat frunzele lui sunt mai verzi, dar ceaiul galben este o exceptie apreciata doar de catre cunoscatori.

Secretul procesului de obtinere a ceaiului galben este procesul de fermentare. Daca la ceaiul verde, de cele mai multe ori, procesul de fermentare este liber si mai lung, in cazul ceaiului galben acest proces este mult mai scurt.

O calitate deosebita a ceaiului galben este aceea ca nu devine amar asa cum se intampla cu ceaiul verde.

Ceaiul galben are deosebite proprietati curative, fiind considerat, din acest punct de vedere, superior ceaiului verde.

Pentru prepararea ceaiului galben nu este necesar sa folositi apa fiarta, puneti apa la temperatura de 75-80 grade C timp de aproximativ doua minute. Puteti servi ceaiul in maniera traditionala, intr-un gaiwan sau intru-un pahar bucurandu-va de aroma speciala si de efectele terapeutice.

Un ceai galben deosebit si celebru in China este Jun Shan Yin Zhen (silver needle)

7 thoughts on “Ceai galben

  1. Pingback: Cum preparam ceaiul – timpi de infuzare « Tea Heaven

    • Buna Cristina. De cele mai multe ori ceaiul are efecte diferite functie de chimia organismului fiecaruia. Cel mai bun lucru este sa bei acest ceai de mai multe ori si sa descoperi ce efecte are asupra ta. Ceaiul galben original se gaseste destul de greu si este scump, asta deoarece este foarte rar. Oricum … astept un feedback dupa ce bei un ceai galben🙂

  2. Din ce stiu, planta de ceai galben nu am vazut-o pana acum. Eu beau ceai galben de la Lipton si este destul de scump in comparatie cu celelalte sortimente de ceai de la lipton

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s