Ceai verde

Ceaiul verde este probabil cel mai cunoscut tip de ceai provenit din Camelia Sinensis. Este atat de cunoscut incat este, adesea, confundat cu multe alte ceaiuri. Acest lucru se datoreaza si varietatii mari in care aceste poate fi gasit.

O prima deosebire poate fi facuta intre ceaiul verde din China si cel din Japonia. Deosebirea din modul de obtinere. In principal metoda de orire a procesului de oxidare, in China se face prin „prajire” sau amestecarea frunzelor de ceai vase speciale, la temperaturi ridicate, pe cand in Japonia acest proces se face, in general, prin „aburire”. Evident exista nenumarate detalii si diferente referitoare la procesul de obtinere, cert este faptul ca cele doua tari au dezvoltat, separat si in paralel, tehnici, procese si tehnologii diferite, lucru ce adus la aparitia diferitelor tipuri de ceai, numite generic „verde”. 

In Japonia s-a dezvoltat o cultura speciala in jurul ceaiului. O intreaga ceremonie (CHANOYU) este desfasurata in jurul unei intrergi filosofii ce are ca nucleu cateva frunze de ceai. Matcha si Gyokuro sunt cele mai cunoscute tipuri de ceai cunoscute si folosite in Japonia.

Ceaiul verde este recunoscut pentru deosebitele proprietati benefice. Cantitatea mare de vitamina C, antioxidanti si saruri minerala fac din acest ceai un remediu deosebit de eficient. Calitatile sale rezulta din procesul de obtinere. In acest proces este evitata oxidarea, prin aceasta ceaiul obtinut are culoarea, specifica, verde. Datorita calitatilor sale acest tip de ceai este folosit si in industria cosmetica, putand fi folosit si ca un bun remediu extern.

Uneori, pentru a da aromei nuante florale, ceaiul verde este combinat cu flori de osmantus sau de iasomie. Acest lucru duce la aparitia unor ceaiuri verzi speciale. Dintre acestea ceaiul verde cu iasomie este cel mai cunoscut. 

Maestrii ceaiului considera ca, la inceput, cei ce doresc sa se familiarizeze cu arta ceaiului, beau ceai verde cu iasomie. Acesta fiind un ceai  mai parfumat poate fi si mai atractiv. Dupa un timp se trece la  ceai verde. Mai tarziu la oolong, ceai cu un gust mult mai complex, iar in final, pu erh.

Un gând despre &8222;Ceai verde&8221;

  1. Pingback: Cum preparam ceaiul – timpi de infuzare « Tea Heaven

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s