Pu erh

Ceaiul Pu erh este unul deosebit prin aroma si mod de prezentare.

gu hua

Acest tip distinct de ceai este obtinut din frunzele foarte mari ale unei specii de Camellia Sinensis. Numele de „pu erh” vine de la regiunea Pu’er de langa Simao, Yunnan, China.

Ceaiul se gaseste in cele doua fome principale: brut – raw (sheng) si copt sau invechit (shou). Specific acestui tip de ceai este modul de prezentare, de la mici turtite (tou cha) sau cuib de pasare,  la „caramizi” de cei presat, pana la diverse forme obtinute prin presarea lui.

Jian Nan tuocha

Acest ceai se mai imparte in doua categorii importante: pu erh verde si pu erh negru, in functie de procesul de obtinere. Diferenta intre ceaiul verde si ceaiul pu erh verde este aceea ca, in cazul ceaiului verde este oprit procesul de oxidare, pe cand in cazul ceaiului pu erh verde procesul de oxidare este continuu, chiar daca viteza lui este foarte mica. Acest lucru face ca o cantitate foarte mare de enzime sa se gaseasca inpu erh-ul verde, conferidu-i acestuia deosebite calitati terapeutice. Aroma este variata, de la usor amaruie (in cazul pu erh-ului verde) pana la o aroma grea ce ne duce cu gandul la un sol fermentat. Aceasta aroma specifica face ca acest ceai sa fie atat  de apreciat si iubit.

Timpul de infuzare variaza de la cateva secunde (pentru primele infuzii) pana la cateva minute (pentru infuziile finale). Pentru cei ce beau pentru prima oara acest ceai este recomandata o infuzie usoara astfel incat aroma puternica sa nu creeze o impresie neplacuta.

Acest ceai are caracteristici distincte foarte puternice. Astfel incat, atunci cand bei pentru prima data pu erh, se spune ca ori iti place ori nu. Nu poti ramane indiferent la aroma sa specifica. Gustul puternic de pamant fermentat nu te poate lasa indiferent.

7 gânduri despre &8222;Pu erh&8221;

  1. Pingback: Cum preparam ceaiul – timpi de infuzare « Tea Heaven

  2. Pu’erh bun am baut din Kokoon ( in Ardeal se gaseste-n 3 judete ) si am ramas fascinat de aroma atat de puternica a acestui ceai…
    compar acest ceai cu esenta universului : neagra si de nepatruns, dar atat de vasta si cuprinzatoare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s