Preparare ceai

In aceasta pagina  mi-am propus sa postez cateva tipuri de preparate a ceaiului, functie de calitatile acestuia si de efectele dorite.

Inainte de toate e bine sa devenim constienti ca: nu toate ceaiurile se prepara la fel. Fiecare tip de ceai are metode specifice, in functie de: temperatura apei, duritatea apei, cantitatea de saruri minerale din apa, caliatea vasului folosit, timpul de infuzare, etc. Cu toate ca exista „reguli generale” de preparate va invit sa descoperiti personal care dintre acestea vi se potrivesc si modul in care le puteti adapta pentru nevoile personale.

Puteti retine, ca regula generala, ca pentru primele infuzii folositi un timp mai scurt (de la cateva secunde la 1-2 minute) marind acest timp o data cu numarul infuziilor. De cele mai multe ori modul de preparare al ceaiului este recomadat pe cutia/punga in care se gaseste acesta. Insa acestea au scop orientativ fara a tine intotdeauna  cont de specificul ceaiului. Timpul de infuzare este foarte important. Astfel, daca lasati ceaiul un timp prea indelungat la infuzat riscati ca acesta sa devina amar. In felul acesta nu va puteti bucura de savoarea si calitatile ceaiului. Exista insa si exceptii de la aceasta regula generala. Unele ceaiuri, pentru a devenii curative, au nevoie de un timp de infuzare de pana la 10 minute.

O alta regula generala este aceea ca: nu se pune apa clocotita peste ceai. Facand acest lucru riscati sa „il ardeti”, distrugand enzimele si elementele nutritive. Daca nu dispuneti de o cana electrica cu termomentru integrat puteti folosi o metoda simpla: lasati apa sa ajunga la temperatura de fierbere dupa care o lasati sa se „odihneasca” circa 3-5 minute.

Vasul in care faceti infuzia este foarte important. Vasele de argila semiporoasa sunt cele mai indicate. In aceste vase aroma se poate simtii din plin. Sunt recomandate, de asemenea, vasele din portelan, sticla si, in anumite cazuri, de metal. Servirea se face in cesti, in pahare, sau  direct din vas (in cazul unui gaiwan).

Ceaiul se mai poate servi si rece, cu gheata sau in diferite amestecuri.

Exista nenumatate retete culinate in care este inclus ceaiul, ce la supe, produse de patiserie si pana la dulciuri si prajituri.

Si toate aceste numai din cateva frunze …

 

Cum preparam ceaiul – timpi de infuzare

Atunci cand preparam ceaiul este esential sa stiti timpul de infuzare pentru fiecare tip individual de ceai. Este recomandat sa folositi un temporizator sau orice alta metoda prin care puteti sa controlati timpii de infuzare.

Iata, in continuare, un tabel cu timpii de infuzare (recomandati) pentru fiecare tip de ceai:

Tipul de ceai  ————Temperatura ( C) ——————- Timp

1 – ceai verde —————— 65 – 80  ——————————  2 – 3  min

2 – ceai alb ———————- 70 – 80 —————————— 3 – 10 min

3 – ceai galben —————– 70 – 90  —————————–  5 – 10 min

4 – ceai negru ——————- 90 – 95 —————————–  3 – 5 min

5 – pu erh ———————— 95 – 97  —————————– 1 – 10 min

6 – oolong ———————— 85 – 95 —————————-  30 sec – 5 min

Acest tabel este ORIENTATIV, valorile temperaturilor pot sa varieze, uneori, foarte mult in functie de scopul propus. Unele ceaiuri verzi au un timp de infuzare de pana la 10 minute pentru a obtine anumite efecte. Un alt element important este: METODA DE PREPARARE. In functie de metoda de preparare va puteti adapta timpul de infuzare. Cantitatea de ceai este esentiala. Atunci cad folositi metoda Gong Fu Cha, impreuna cu un ceainic special, folosind aproximativ 3-4 grame de ceai, timpul de infuzare este mult mai mic decat la oricare alta metoda de infuzare. Alt detaliu important este acela ca unele ceaiuri pot fi infuzate de mai multe ori. In acest caz cresteti progresiv timpul de infuzare, ajungand uneori pana la 15 minute. Cand infuzati un ceai nou cautati cat mai multe informatii despre timpi de infuzare recomandati apoi experimentati personal. Nu uitati ca experienta personala este mult mai importanta decat orice recomandare externa :) Va doresc experimentare placuta!

 

Cum preparam ceaiul – ceaiul

Exista o mare variatiune de ceaiuri (ma refer acum numai din cele obtinute din Camellia Sinensis) fiecare dintre ele avand specificatii clare cu privire la modul de preparare. Va recomand ca atunci cand folositi un ceai nou sa va interesati despre modul in care se infuzeaza. De cele mai multe ori aceste informatii le gasiti pe eticheta ceaiului. Insa, de cele mai multe ori, aceste instructiuni sunt destul de vagi si generale. Fiecare tip de ceai se prepara la temperaturi specifice, asta pentru a va bucura de efecte maxime. Aroma si gustul se elibereaza treptat, folosind timpi de infuzare specifici. Asta nu inseamna ca ceremonia ceaiului se transforma intr-o “formula matematica” ci doar ca anumite detalii aduc satisfactii deosebite. Este bine de stiut ca se pot face mai multe infuzii din aceiasi cantitate de frunze. Numarul infuziilor poate ajunge, in anumite cazuri, pana la 15. Ceaiurile de calitate superioara permit un numar mare de infuzii insa acest lucru este conditionat si de metoda de infuzare. Temperaturile de infuzare variaza intre 60 si 95 grade C. Timpul de infuzare este, de asemenea, deosebit de important. Acest  timp poate varia de la cateva secunde la 10 minute.

Va recomand sa experimentati toate tipurile de ceai, sa descoperiti care dintre aceste ceaiuri va plac, sa folositi metode diferite de infuzare, timpi diferiti si sa va gasiti propriul echilibru. Arta ceaiului nu este rigida, fiecare persoana se adapteaza la nevoile personale, gasind beneficii specifice fiecarui moment. Atunci cand aveti mintea deschisa puteti experimenta cu bucurie gusturi si arome noi fara a va bloca in ideea ca “doar asa se face”. Puteti face acest lucru inspirandu-va din experienta celor mai experimentati si din traditia popoarelor in care arta ceaiului este “cultivata” de mii de ani.

Va doresc descoperire placuta si plina de bucurie :)

 

Cum preparam ceaiul – ceainice

Atunci cand preparam ceaiul este important sa alegem ceainicul potrivit. Unii maestrii ai ceaiului folosesc numai un singur ceainic pentru un anumit tip de ceai. Astfel, in timp, uleiurile din ceai se imprima in peretii acestuia oferindu-i o calitate aparte. Pentru anumite tipuri de ceai sunt recomandate ceainice speciale, asta pentru a obtine o aroma si un gust deosebit. In China se folosesc, de multe ori, ceainicele provenite din regiunea YiXing, acestea fiind confectionate dintr-un tip specific de argila. Acesta argila face ca ceainicele sa aiba proprietati deosebite. Ceainicele de YiXing sunt folosite in ceremonia ceaiului. Pentru aceste ceainice este recomandat sa folositi ceai Puerh sau Oolong. Puteti folosi, pentru infuzarea ceaiului, un numar mare de metode, de la simpla infuzare intr-un pahar pana la folosirea unor ceainice speciale.

Inaite de a face un ceai este bine sa aveti informatii despre modul de infuzare si despre tipul de ceainic recomandat pentru el. In general puteti folosi un ceainic din ceramica semiporoasa, un ceainic emailat, din sticla, sau din metal. Descoperiti diferentele ce apar in functie de ceainic si alegeti varianta care va place cel mai mult.

Recomandari:

– alegeti ceainicul potrivit nevoilor si gusturilor personale

– ceainicul indeplineste o functie practica dar si estetica, astfel incat este recomandat sa alegeti un ceainic care va place in favoarea unui ceainic “practic”

– nu fierbeti frunzele de ceai in ceainic; incalziti apa separat si apoi o turnati in ceainic (respectand temperatura indicata)

– alegeti intotdeauna un ceainic de calitate

– dupa fiecare infuzare spalati ceinicul

– tineti ceainicele in locuri aerisite si luminoase

– nu infuzati ceaiuri cu arome “puternice” si ceaiuri fine in acelasi ceainic.

Acestea sunt cateva detalii despre ceainice, subiectul fiind extrem de vast va las placerea desoperirii personale …

 

Cum preparam ceaiul – apa

Apa este considerata “mama” ceaiului. Este foarte important sa fim constienti de faptul ca apa are nevoie sa indeplineasca anumite calitati inaite de a fi folosita pentru infuzare. Iata cateva dintre calitatile esentiale ale apei:

– temperatura. Functie de tipul ceaiului si de metoda de preparare, temperatura apei  difera considerabil. Ca regula generala este recomandat sa NU PUNETI APA CLOCOTITA PESTE FRUNZELE DE CEAI deoarece riscati sa le “ardeti”. Atunci cad beti un ceai pentru prima data cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaj sau cautati informatii despre temperatura recomandata de infuzare

– calitatea apei. Gust, miros si turbiditate. Folositi intotdeauna o apa cat mai pura. Inainte da o folosi apa uitati-va sa nu aiba suspensii sau reziduuri. Nu folositi apa a carei calitate este incerta. Nu folositi apa tulbure sau care are un miros neplacut.

– duritatea apei. Pentru anumite tipuri de ceai duritarea apei este esentiala. Duritatea apei este de doua feluri: duritate temporara sau carbonata, data de bicarbonatii de calciu si magneziu prezenti in apa si duritatea permanenta  sau necarbonata data de celelalte saruri de calciu si magneziu. Duritatea apei este data de prezenta tuturor cationilor din apa in afara de cationii metalelor alcaline.

– ph-ul apei.  PH-ul apelor variaza fata de PH-u neutru datorita prezentei CO2 ,bicarbonatilor si carbonatilor.Apele “dure” au PH-u mai ridicat comparativ cu apele moi. PH-u apei poate fi acid sau alcalin. De cele mai multe ori PH-ul apei este notat pe eticheta sticlelor de apa plata. Puteti determina PH-ul si cu ajutorul unui PHmetru. Duritatea apei este esentiala in prepararea ceaiului, ea avand o influenta considerabila asupra gustului si aromei.

 

18 gânduri despre &8222;Preparare ceai&8221;

  1. Buna ziua,
    Am descoperit si la Iasi pasionati in arta ceaiului. Nu sunt singur si asta imi da o senzatie de confort. Până acum am „socializat” cu un amic din Cluj care are o pagina http://blog.chadao.ro/ de la care am invatat ce inseamna de fapt ceaiul adevarat. Tot cu ajutorul lui am intrat in posesia unui dispozitiv de preparat ceaiul verde in conditii mai putin favorabile decit cu mijloacele traditionale, la serviciu, acasa cind lucrez la calculator, in excursii sau deplasari etc.
    O descoperire in acest sens este si ceainaria de la Felicia de unde imi pot cumpara ceaiurile preferate. Mai am insa in stoc o gramada de ceaiuri verzi primite din Japonia pe care le savurez cu placere. Cu aceasta ocazie pot spune ca nu mai sunt dependent de cafea. Sper ca si aici sa pot gasi informatii in acest domeniu care azi, cind stresul pune stapânire din ce in ce mai mult pe noi iar refugiul pentru citeva clipe in savurarea unui ceai adevarat si o meditatie in liniste sa ne poata incarca bateriile pentru a face față.
    Numai bine si succes in noul an.
    Puiu

  2. Te salut. Ma bucur ca ai descoperit lumea ceaiului. Sunt sigur ca ai deja mari satisfactii🙂
    Ce tip de ceai preferi si care este ultimul ceai pe care l-ai savurat?
    Ma poti contacta pentu orice informatie cu privire la cei.
    Spor in toate!

  3. Felicitari pentru site! Il urmaresc de ceva timp, in speranta ca voi invata mai multe despre ceai.
    Sunt si eu din Iasi, precum Assiris, si incerc sa gasesc sortimente de calitate pentru a le testa. Deocamdata cumpar de la CTS Corner, am gasit aici diferite sortimente de ceai oolong de care ai vorbit si tu pe blog. Nu stiu daca este la fel de calitativ sau daca sunt falsuri. Din pacate inca nu-mi permit sa fac cumparaturi de pe site-uri din strainatate, asa ca trebuie sa ma multumesc cu ce gasesc prin Iasi.
    Mi-ar place sa iau legatura si cu assiris, daca mai intra pe aici poate ma contacteaza prin intermediul blogului meu.
    O zi buna si mult succes in continuare!

  4. Merci Mihaela. Sper sa gasesti informatii utile pe blog. Sortimente de ceai de buna calitate gasesti, de cele mai multe ori, pe net. Sper ca assiris sa te contacteze🙂
    Spor in toate!

  5. Buna Mihaela,
    Ma bucur pentru ca pasionatii de ceai se regasesc aici si se pare ca le creste numarul.
    Sunt si eu un incepator ca multi altii si trebuie sa spun ca descopar permanent calitati noi in savurarea acestei licori.
    As fi incintat sa putem schimba impresii pe aceasta tema si/sau pe altele de interes comun.
    Cum pot avea acces pe blogul tau?

  6. Assiris: Te rog lasa un comentariu pe blogul meu (vezi link-ul de la numele meu) completand cu adresa de email corecta (ca sa iau legatura cu tine).
    Sau poate ne ajuta administratorul acestui blog, punandu-ti mie sau tie la dispozitie adresa de email a celuilalt.🙂

  7. Mihaela: „Assiris: Te rog lasa un comentariu pe blogul meu (vezi link-ul de la numele meu) completand cu adresa de email corecta (ca sa iau legatura cu tine).”

    Este suficient si trebuie sa functioneze …

  8. Buna seara! Sunt din Iasi si am devenit un pasionat al ceaiului de vreo doi ani incoace! Desi sunt inca la inceput,mi-am facut o parere cat de cat clara asupra unor sortimente de ceai verde si oolong! Ca si cei din Iasi care ti-au scris pe blog, de obicei cumpar de la CTS Corner.Si in general imi plac oolong-urile. Nu sunt nici pe departe un cunoscator al acestor ceaiuri,dar doresc sa stiu mai multe despre aceasta arta! Am vazut ca sortimentele prezentate pe acest blog sunt superioare,insa as dori sa aflu o parere vis-a-vis de un sortiment comercializat de Sonnentor despre care am aflat ca e „China fine oolong” produs de pe plantatia Wangjia din nordul regiunii Fujian! Aici e singurul loc unde am gasit ceva informatii despre acest oolong: http://tea4you.ie/index.php?_a=viewProd&productId=98&review=write . Unde se situeaza acest tip de ceai? Multumesc anticipat!

    • Te salut Bogdan! Ma bucur ca ai printre pasiunile tale si arta ceaiului. In privinta intrebarii tale cred ca cel mai bun lucru este sa experimentezi cat mai multe ceaiuri (oolong, ceai verde sau orice altceva preferi), sa cumperi de la magazine verificate care au o gama larga de varietati (cele mai multe sunt on-line), sa iti faci o poarere personala si sa te bucuri de placerea de a bea ceai. In ceea ce priveste locul in care se situeaza un ceai sau altul cred ca este o chestiune foarte subiectiva. Iti recomand un forum (http://www.teachat.com/) unde gasesti pasionati ai ceaiului din intreaga lume.
      Iti doresc experimentezi cat mai mult in/din arta ceaiului si spor in tot ce faci!

  9. Despre ceaiuri si mai ales despre Oolong poate vorbi multe Cosmin, care a facut si o companie a ceaiului http://companiaceaiului.ro/ de unde poti procura ceaiuri de calitate și nu numai, la preturi românești. Despre cele scrise de Cosmin gasesti mai multe pe http://www.chadao.ro/
    Am primit si eu de la el Oolong și trebuie sa spun ca lauda ce o aduce acestui ceai nu este gratuita, intradevar este foarte bun. Trebuie insa sa-l prepari asa cum trebuie ca de altfel si la celelalte sortimente de ceai. Multă lume vrea sa bea ceai verde, nu stie sa-l prepare si in final ajunge sa capete o parere proasta despre ceai. Cu un pic de pasiune poti descoperi adevarare placeri in ceaiurile verzi. Iar ceaiul nu este numai o infuzie ci este si un mod de viață.

  10. Multumesc pentru informatiile date! Stiu de Compania ceaiului si despre chadao.Am citit multe articole de pe blog! Nu am comandat pana acum inca vreun ceai de la ei,insa doresc sa incerc niste sortimente sa-mi pot face o parere comparativa fata de ceea ce am gustat de la alte firme! Incerc indeosebi sa respect sugestiile de infuzare oferite de producatori,desi uneori am observat diferente destul de mari fata de cum ar trebui sa iasa! Am experimentat singur,am citit diferite pareri si pana la urma a iesit bine! Trebuie rabdare sa descoperi un ceai,dar e mai multe decat interesant.Nu e un hobby in nici un caz!

  11. Ceaiul dupa cum am observat nu este „sa consumi lichide zilnic cel putin 2 litri de lichide”, este o intreagă filosofie. Din câte am vizionat despre ceremonia ceaiului la chinezi, japonezi… asiatici in general, ceaiul este un prilej sacru de a te rupe din ceea ce faci zilnic, pentru a da un ragaz trupului si spiritului de a-şi reîncărca bateriile pentru a merge mai departe. Legea de bază spune că în timpul ceremoniei nu ai voie sa discuţi nimic din ceea ce faci de obicei ci despre natura, flori, poezie, artă, frumuseţea gazdei şi în general orice nu este legat de viaţa de zi cu zi.

  12. Ar fi frumos sa existe in Iasi o ceainarie specializata in ceaiuri si sa fie cineva sa poata da detalii despre anumite sortimente.Ce exista acum sunt asemanatoare cafenelelor unde mai mult se gasesc infuzii de plant si fructe.Cei angajati acolo nu prea au ce sa-ti spuna in acest domeniu,se vede ca nu se pricep.Si e un lucru de inteles pentr ca la noi ceaiul nu prea are cautare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s